gr en
-
1 min read

White space – Η αξία του να το χρησιμοποιείς σοφά

Περιεχόμενο 

Το white space είναι πολλά περισσότερα από ‘κενός χώρος’ σε ένα site. Είναι ένα από τα πιο δημιουργικά στοιχεία στο σχεδιασμό ιστοσελίδων και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία του χρήστη.

Ορισμός

Whitespace σε μια ιστοσελίδα (ή αρνητικός χώρος) είναι ο κενός χώρος ανάμεσα στο περιεχόμενο και στα διάφορα στοιχεία της.

Εξισορροπεί τα στοιχεία που βρίσκονται στην ιστοσελίδα, οργανώνει το περιεχόμενο και βελτιώσει την οπτική εμπειρία του χρήστη.

Χρησιμότητα

Οι χρήστες του διαδικτύου κατά κύριο λόγο ‘σκανάρουν’ αντί να διαβάζουν όταν μπαίνουν σε ένα website. Κάνουν ένα γρήγορο scroll, συνήθως προσπερνώντας στοιχεία και περιεχόμενο στο οποίο δεν μπορούν να εστιάσουν ξεκούραστα.

We all love minimal design… Το κλειδί για να τραβήξουμε την προσοχή τους είναι η απλότητα – και αυτό ξεκινά με την αποτελεσματική χρήση του λευκού χώρου.

Αρκετές ιστοσελίδες ή mobile apps πάσχουν από συσσώρευση πολλών στοιχείων και πληροφοριών. Η οπτική ακαταστασία δημιουργεί μία κακή εμπειρία για τον επισκέπτη. Αφαιρώντας περιττά στοιχεία η ιστοσελίδα θα “αναπνέει” και το βασικό μήνυμα θα φτάνει πιο εύκολα στο χρήστη.

Το white space βοηθά τον επισκέπτη να εστιάσει στον πυρήνα του μηνύματος και να κατανοήσει τις πληροφορίες με ευκολία.


*Παράδειγμα white space → skroutz.gr

Skroutz 2007
ΠΡΙΝ (2007) – Πολλή πληροφορία διάχυτη

Skroutz 2023
ΜΕΤΑ (2023) – Οργανωμένο περιεχόμενο✔

Ο όρος ‘λευκός χώρος’ (white space) είναι κάπως παραπλανητικός. Ενώ ορισμένα παραδείγματα white space είναι όντως ολόλευκα, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε χρώμα ή διάταξη ώστε να δημιουργήσουμε ‘αρνητικό χώρο’ σε ένα website.

white space - WeTranfer
Παράδειγμα white space (χωρίς λευκό χρώμα) wetransfer.com

Ας δούμε όμως πως πήρε το όνομα ‘λευκός χώρος’

Αποδίδεται στους πρώτους Κινέζους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Οι άδειοι χώροι στο λευκό ριζόχαρτο στο οποίο δούλευαν δεν αντιμετωπιζόταν ως χαμένος χώρος. Βρήκαν νόημα στο κενό και πίστευαν ότι συνέβαλε στη συνολική κατανόηση της εικόνας. Ο λευκός χώρος αργότερα έγινε γνωστός  χάρη στον Μοντερνισμό, ο οποίος εστίασε στον μινιμαλισμό (*Διαβάστε το άρθρο μας Minimal web design), τα δομημένα πλέγματα και τον αρνητικό χώρο.

Micro-Macro white space

Ο μικρός λευκός χώρος αναφέρεται στα μικρότερα κενά που δημιουργούνται γύρω από το περιεχόμενο. Μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε γράμματα, παραγράφους, συνδέσμους πλοήγησης ή πεδία φόρμας.

Ο μεγάλος λευκός χώρος από την άλλη, αναφέρεται σε μεγαλύτερες περιοχές του website και μπορεί να βρεθεί: στα περιθώρια ενός site, γύρω από το λογότυπο, σε hero sections, σε εικόνες γύρω από CTA buttons.

Η χρήση white space βελτιώνει το user experience και κάνει τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να νιώθουν άνετα καθώς πλοηγούνται. Εστιάζουν έτσι ευκολότερα σε αυτό που τους ενδιαφέρει.

Περισσότερα παραδείγματα ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν σοφά το white space και μας αρέσουν:


Καταλήγοντας, σε κάθε πτυχή του σχεδιασμού ιστοσελίδας, ο λευκός χώρος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την προβολή περιεχομένου με αποτελεσματικό τρόπο. Έτσι, η αποτελεσματική χρήση του white space είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας καλαίσθητης και λειτουργικής ιστοσελίδας.


Δείτε δείγματα ιστοσελίδων που σχεδιάζει η ομάδα μας.

Μήπως χρειάζεται και η δική σας ιστοσελίδα επανασχεδιασμό;

• ❯ Let’s work together

Χρειάζεστε τις υπηρεσίες μας;

Αίτημα για συνεργασία!

    Press to go back to top
    Η μέγιστη ικανοποίηση των πελατών μας φαίνεται στις αξιολογήσεις τους
    Συμπληρώσατε 2 λεπτά περιήγησης.
    Βρήκατε αυτό που αναζητούσατε;
    Μπορούμε να βοηθήσουμε!